
 
POLICY 17.11 - 1 

FLORIDA HIGHWAY PATROL 

POLICY MANUAL 
 

SUBJECT 

    AUTHORIZED PASSENGERS IN FLORIDA 

POLICY NUMBER 

17.11 

    HIGHWAY PATROL VEHICLES ISSUE DATE 

02/01/96 

 REVISION DATE 

02/13/19 
 TOTAL PAGES 

3 

 
 

17.11.01 PURPOSE 

 To establish guidelines which members of this Division are required to follow 
when transporting passengers in Patrol vehicles. 

17.11.02 POLICY 

 It is the policy of the Florida Highway Patrol that all persons transported in Patrol 
vehicles are authorized and such transportation is in connection with official Department 
business as outlined in DHSMV Policy #10.02.   

17.11.03 PROCEDURES 

A. Members will not transport persons in Patrol vehicles unless such 
transportation is in connection with official business.  Blanket permits 
authorizing persons to ride in patrol vehicles are prohibited.  However, 
members of the legislature, legislative staff, judicial representatives, 
members of the news media, representatives of the Governor’s Office or 
of Cabinet Offices, members of the Florida Highway Patrol Advisory 
Council, Florida Highway Patrol interns, and Florida Highway Patrol 
communications personnel may be approved to ride in a Patrol vehicle for 
observation purposes.  Specific authorization and assignment shall be 
made only by the Troop Commander or acting Troop Commander. 
Except for emergency transportation or transportation in conjunction with 
official Department business, passengers under the age of 18 years are 
not permitted in Patrol vehicles. 

B. Spouses or family members may be authorized to travel in Patrol vehicles 
when the member is attending an official function on Department 
business and spouses or family members are included as part of the 
official function; and when such attendance will enhance the image of the 
Florida Highway Patrol. 

C. Circumstances not requiring approval of higher authority to transport 
persons in Florida Highway patrol vehicles: 

1. When transporting prisoners. 
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2. When providing search, rescue, and public service. 

3. When necessary in the performance of duty. 

4. Employees of the Department who have an interest in and a 
legitimate reason for being in a Division vehicle. 

5. Florida Highway Patrol Auxiliary members. 

D. Circumstances requiring authority of a supervisor to transport persons in 
Division vehicles: 

1. Relatives of a member on a limited basis. 

2. Employees of the Division who are not normally passengers in 
Division vehicles, such as, secretaries, duty officers, and 
maintenance personnel when required to attend a Division 
function. 

3. Persons who are passengers under provisions in Section "D-1" 
must sign the Request to Ride as an Observer and Waiver of 
Liability Agreement (HSMV 61004), available on the FHP 
SafetyNet Forms page, each time prior to becoming a passenger 
in a Division vehicle. 

4. Florida Highway Patrol Chaplains as authorized in FHP Policy 
24.01. 

E. It is not permissible for a member of the Florida Highway Patrol Auxiliary 
to ride on patrol with a trooper who is an immediate family member.  This 
would include a father, mother, brother, sister, daughter, son or spouse. 
In hazardous situations, a close family relationship could interfere with 
objective decision making on the part of the trooper or the auxiliary 
member. 

F. When assigned to a special detail authorized by the Director, a sergeant 
or higher may authorize someone to ride in a Patrol vehicle when such 
action is in keeping with the nature of the detail. (For example, manhunts 
and natural disasters.) 

G. A lieutenant or higher may authorize the one-time transportation of an 
individual to and from a Division facility within his/her area of 
responsibility, if this person is to perform a service to the Patrol. 
(Example:  To pick up a Department of Transportation employee to check 
and advise on repair of a driveway.) 

H. Any person not covered in Sections 17.11.01 through 17.11.03 "G", who 
wishes to ride in a Patrol vehicle must comply with the following: 

1. An Observer Application form (HSMV 61003), available on the 
FHP SafetyNet Forms page, to ride in a Florida Highway Patrol 
vehicle must be completed and submitted to the District Sergeant 
at least 30 days in advance of the date the person is to ride. 
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2. Any person who receives approval to ride in a Patrol vehicle may 
do so only on one occasion for the normal hours of the regular 
assigned shift. 

3. It is the responsibility of the District Sergeant to personally check 
all entries on the application.  The Sergeant is to make a check of 
the applicant’s background, character and reputation.  Any person 
with a criminal record shall not be approved. 

4. Upon completion of the requirements of Sections "1", "2" and "3", 
above, the District Sergeant shall prepare and submit a written 
statement of his/her findings via the District Lieutenant and 
Captain to the Troop Commander.  The last paragraph in this 
report will clearly define the purpose and benefit to be received by 
the individual and the Division. 

I. The Troop Commander will approve or disapprove each request. 

J. If the riding request is approved, it shall be the District Sergeant's 
responsibility to have the individual sign the Request To Ride as an 
Observer and Waiver of Liability Agreement. 

NOTE: If the ride-along participant has not received a minimum of Level 1 

CJIS Security Awareness Training and/or has not been fingerprinted in 

accordance with CJIS Security Policy, the Mobile Data Computer (MDC) 

must be locked any time that participant is to be left alone in the patrol 

vehicle. 
 
 


