
 

   
 

 DIVISION OF MOTORIST SERVICES 

DATE:  01/07/2019 Technical Advisory (TA) Number 
RS/TL19-001 

 

SUBJECT:  Changed “Military” to “U.S. Armed Forces” 

 
Overview: 
A recent question from the field asked if an individual who is a member of the 
“uniformed services” is eligible for fee waivers as a member of the military.  We 
conducted a statutory and legal review to ensure our procedures were in 
agreement with Florida Statutes. 
 
 
Details:  

Our research showed that Florida Statutes defined the “U.S. Armed Forces” as 
eligible for certain accommodations or waiver of fees. 

The definition of U.S. Armed Forces according to 5 U.S. Code § 2101 is: 

Army 
Navy 
Marines 
Airforce 
Coast Guard 

 
The U.S. Code also defines “uniformed services” as the above five plus: 
 

Public Health Service Commissioned Corps 
National Oceanic and Atmospheric Administration Commissioned Corps 

 

TECHNICAL ADVISORY 



The Public Health Service Commissioned Corps and the National Oceanic and 
Atmospheric Administration Commissioned Corps are NOT covered by Florida 
Statute.  Therefore, they are not eligible for military exemptions covered by the 
following procedures and form: 
 

RS-36 - INSURANCE VERIFICATION 
RS-04 - REGISTRATION ONLY REGISTRATIONS 
RS-07 - NON-RESIDENT U.S. ARMED FORCES EXEMPTION 
Form 82002 - INITIAL REGISTRATION FEE EXEMPTION AFFIDAVIT 

 
In addition, the following procedures were updated because the Veterans 
Administration has discontinued issuing the 27-333 letter, so we updated to show 
they will provide Summary of Benefits Letter, which veterans can download from 
eBenefits. 

RS-06 - REPLACEMENT LICENSE PLATE, VALIDATION DECAL OR PARKING 
PERMIT 
RS-17 - DISABLED VETERAN LICENSE PLATES & WHEELCHAIR LICENSE 
PLATES 

 

 
Conclusion: 
 
If you need additional information, please contact your next level of management 
or the Field Support Center. 
 
 


